Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finské noviny psali........

noviny.jpg

 

 

 

 

 

noviny1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

STRUČNÝ PŘEKLAD:

Přátelé Staré řeky postavili v KIVISALMI plavidlo z nafukovacích matrací

popisek obrázku:Plavidlo Berounka začíná být plavbyschopné. Ve středu ráno byly připevněny plachty a plavidlo naloženo. Na Berounce se může plavit 12 osob. Loď má rovněž kuchyň.

V pondělí a úterý v Ráákkyllá byla postavena zvláštní loď, plachetnice postavená na nafukovacích matracích. Společnost přátelé Staré řeky z města Berouna v České republice si jako výchozí bod pro svoji plavbu zvolila Kivisalmi.

Plavba ve Finsku znamená dobrodružství. U nás nejsou jezera tak velká ani tak členitá, obdivuje přirozenost finských jezer člen plachetního klubu Jiří Nohej.

Klub přátel Staré řeky pochází z České republiky z Berouna, z města, které se nachází blízko hlavního města Prahy.

Klub vyvíjí činnost 33let a mnozí jeho členové se znají již od školních let. Klub sdružuje ředitele podniků, podnikatele, inženýry a učitele, které spojuje plachtařství a zájem o přírodu.Členové klubu jsou většinou středního věku mezi 30 - 60 lety.V klubu jsou i manželky, děti však ne.

Jiří Nohejl pracuje jako technik v českém rozhlase, který je protějškem finského Yleisradio.

Dvacetičlenná plachtařská skupina je nyní ve Finsku už podruhé. Minulé léto se plavila z Leppavirta do Pihlajaniemi.

"Je tady prostor a ticho. Příroda je krásná a čistá. Vodstvo rozmanité. Jsou tu řeky, průplavy, velká členitá jezera, která jsou výzvou plachtařům", obdivuje Nohejl Finsko.

Do Kivisalmi přijeli Češi v pondělí, kdy se pustili do stavby plavidla a postavili si stany na tábořišti v KIvisalmi.

"Noci byly chladné, ale dny neobyčejně krásné a teplé", usmívá se Nohejl.

Skupina dokončila plavidlo ve středu ráno, kdy odrazili od břehu směrem na Savonlinu, kam odhadovali, že doplují 8. září.

Přes den se plavili a na noc si stavěli tábor na vhodném místě na břehu. Ve skupině jsou i horolezci, kteří si chtějí vyzkoušet jak se leze po finských skalách.

Pod plachtami rychlostí 3 uzlů.

Loď Berounka, pojmenovaná podle řeky protékající jejich domovským městem, je postavena z pěti gumových nafukovacích matrací. Kostra je postavena z hranolů 10 x 10cm. Plavidlo je 12m dlouhé a 2,5m  široké. Paluba je postavena z vodyvzdorné překližky. Nejvyšší stěžeň lodi je osmimetrový. Plocha plachty je 12m2.

Loď je pro jistotu vybavena motory o výkonu 2 x 10 koňských sil. Se zapnutými motory je rychlost lodi 4 uzly, bez motorů a jen na plachty 3 uzly. Nohej tvrdí, že plavidlo je bezpečné. "Pro takhle velké plavidlo by na bezpečnou plavbu stačily dvě nafukovací matrace.

(Koti - Karjala, sobota 4.9.1999)

 

Stručný překlad z jiných finských novin, rok poté

popis k fotografiím: "Kvůli očekávaným nízkým teplotám byl na stěžeň namalován teploměr ukazující  +27°C.

České lodě z Klubu přátel Staré řeky přitahovali v přístavu v pro osobní lodě v Joensuu pozornost. Z komína stoupající kouř oznamuje přípravu jídla.

ČESKÝ GUMOVÝ ČLUN OHROMUJE FINY

Minulý sobotní večer lidé procházející se kolem přístavu v Joensuu si mohli hned dvakrát protřít oči. Nepřistály snad v Joensuu nějací uprchlíci?

Členové klubu přátel Staré řeky, založeného v roce 1966, se na vlastnoručně postaveném plavidle vydali na poznávací cestu po řece Pielis. Jejich putování začalo 30km od Prahy v malém městečku Beroun. Z domova vyrazili před více než týdnem. Cestovali autobusem přes Polsko, Litvu, Lotyšsko do Estonského Tallinu, trajektem do Helsinek a autobusem do Raakilla. V Raakilla bylo plavidlo vytaženo z autobusu a sestaveno. "Vlastnoručně vyrobený a levný dopravní prostředek", chválil svoje plavidlo stejně jako činnost klubu Jiří Nohejl.

Trup plavidla se skládá ze šesti nafukovacích polštářů a překližek. podle boků plavidla byly lavičky, uprostřed velký stůl a vpředu sporák na dřevo k přípravě jídla. Dvanáct metrů dlouhé plavidlo, vybavené hrubými plachtami, poháněno kromě plachet dvěma motory. Krasavice dosahuje výšky přes 10m a na laně za sebou táhne podobné malé motorové plavidlo.

S napnutými plachtami dosahuje rychlosti 3 a s motorem 4 uzlů. Posádka čítá 19 členů a v doprovodném autobuse byli další 2. Posádka se skládá z členů klubu Staré řeky. "Cestujeme spolu už 30 let", chlubí se Jiří Nohejl. "Rovněž  minulý rok jsme se plavili po Saimaa ze Leppavirta do Savonliny. Nyní se vydáme na 3 -4 dny nahoru po řece Pielis"

V sobotu večer plavidlo odplulo ze zdymadla v Joensuu a dobrodružství na řece Pielis začalo.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář